"ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ"

Рубрики

вівторок, 27 листопада 2012 р.






Історія ЦРБ

/В.Михайлівської ЦБС/

У 2011 році ЦРБ відзначає – 90-ту річницю. Центральна районна бібліотека бере свій початок з 1921 року.   Створено її було на базі сільського клубу, який відкрили саме у 1921 році.
Після заснування бібліотеки, наступною подією стало те, що робітники Одеського заводу ім. Січневого повстання подарували книги, підшивки газет та журналів для бібліотеки.  Ось так, почав формуватись  книжковий фонд. З 1921 року Гросулівська  бібліотека відкрила свої двері для перших відвідувачів, також при бібліотеці працювали чотири передвижки.
До 1924 року кількісний склад фонду становив дві тисячі двісті книг .  На той час відвідували бібліотеку двісті п’ятдесят чотири читача .
В 1935 році  в с. Гросулове був збудований новий сільський клуб і книгозбірня розмістилась в клубі . Її розташували у Ленінській кімнаті. Йшли роки, змінювалася статистика. На 1941 рік книжковий фонд  становив дванадцять  тисяч книг.
За роки війни частина фонду була пошкоджена і зіпсована.
На жаль,  події Великої Вітчизняної  війни відобразились жахливо у житті людства, але це не завадило мешканцям Великомихайлівки вже з 1945 року вести початкову роботу, щодо відновлення фонду бібліотеки. Жителі дарували бібліотеці свої книги.
В 1961 році Велика Михайлівка стала районним центром, в якому функціонували дві бібліотеки для населення. Це були книгозбірні для дорослих і для дітей. На сьогоднішній час збереглися статистичні дані про фонд бібліотеки того періоду. Загальний фонд налічував 21 тисячу книг.
            В 1978 році у районі відбулася централізація бібліотечної системи і бібліотека селища стала центральною районною бібліотекою. З того часу почався відлік нової місії центральної книгозбірні.  Вона стала головним наставником і фундаментом для бібліотек -  філій, що входили до складу системи. При ЦРБ організувались нові відділи: відділ обслуговування, відділ комплектування та обробки літератури,  відділ організації та  використання єдиного книжкового фонду та методико-бібліографічний відділ.
В ЦРБ працювали: Завойська Л.С., Вержбіцька К.Л., Буковська Н.,  Приходько Т. І., Гаверська Л.Ф., Кравцова С.М., Вакарова Н.М., Кучер Н.М., Піщанська Л.С., Терземан В.І., Кабатова О.П., Семикоз В.І., Албул Р.А., Мойсеєва В.І., Смульська О., Стрельбицька Т., Сорока А., Прус К.В., Балабанова Н.В, Чеченкова Т.О.,Артошина Л.В.Василіогло Г.Г., Іванова Л.М. Також все життя присвятили особливій бібліотечній справі: Гайдаєнко С.П., Гусєва О.А., Васильєва Н.М., Іорданова Л.Ю., Якубіна А.А., Бабінчук Л.М. Всі вони багато років працюють і є «золотим фондом» ЦБС. На ряду з іншими, вони творили історію бібліотеки, плекали престиж закладу і стали прикладом для молодого покоління, бо все життя віддали одній  улюбленій справі.
Їхня робота налічує величезну кількість оформлених книжкових полиць, тематичних добірок та виставок за різною тематикою,  вражаючу статистику: обслужених читачів, проведених цікавих заходів, тощо. При бібліотеці з 1986 року працює клуб «Юність».
Для читачів затишно оформлено відділ абонемента та читальна зала. В яких акумулюються всі професійні сили на задоволення читацьких інтересів та попиту користувачів бібліотеки.
 У 90 - ті роки бібліотека пережила фінансові труднощі. Тим не менше, ЦРБ продовжувала розвиватися і на сьогодні пишається своїми досягненнями, своїм сьогоденням.
Найкращого розвитку бібліотечного життя бібліотека здобула за 2008-2010 роки. Коли, крім основної бібліотечної, інформаційної, виховної, масової роботи,  пріоритетним стало приймати участь Всеукраїнських та обласних  конкурсах . За останні роки активно впроваджується бібліографічна робота .
За ці роки лави бібліотечних працівників поповнили нові кадри: Куйбіда В.Д. – працює в читальному залі, в методичному відділі працює Бойченко О.В., Кейзі М.І,  Райковська О.В., Чернецька Н.В.
Крім працівників ЦРБ, творцями її історії є і активні читачі бібліотеки, члени клубу «Юність», переможці різноманітних конкурсів.
Історія ЦРБ занотувала прізвища переможців конкурсів і вони є гордістю та окрасою бібліотечного життя .
Це такі:
Балакан Олександр – переможець Всеукраїнського конкурсу «Я – патріот», учасник обласного фотоконкурсу «Я – молодість твоя, Україно!», активіст клубу «Юність», активний учасник різноманітних бібліотечних заходів.
Волкова Лілія – переможниця Всеукраїнського конкурсу-вікторини «Україна – європейська держава», голова клубу «Юність», активна учасниця різноманітних бібліотечних заходів.

Актуальна сторінка сьогодення


       Бібліотека має зручне розташування, бо знаходяться у центрі селища в приміщенні РБК.  Поруч знаходяться Велекомихайлівська РДА, Великомихайлівська районна рада,   пам’ятник Т.Г. Шевченку та «Імексбанк» і парк для відпочинку.  Двері бібліотеки відкриті для кожного бажаючого мешканця селища, різної вікової категорії /юнацтва, молоді, людей похилого віку/.
        За останні роки працівниками бібліотеки впроваджені нові форми і напрямки роботи, які реалізовуються у чіткому розумінні, що є пріоритетом у діяльності бібліотек  -  формування творчої, гуманно -  орієнтованої особистості з високими громадськими якостями. 
         Бібліотекарі ЦРБ є активними посередниками між користувачами та джерелами інформації,   являються популяризаторами літератури, інформації, фактів тощо.  Вони намагаються перетворити книгозбірню на центр інформації, затишку і краси.  Чи малу роль приділяють в створені всебічної інформаційної мережі довідково – пошукового апарату бібліотеки /каталоги, картотеки: краєзнавча та систематична картотека статей, картотека індивідуальної та колективної інформації та ін./, проводять бібліотечні уроки, огляди літератури, літературні мандрівки, бесіди, вікторини, уроки виховання, тематичні години, диспути, «круглі столи», презентації книг, свята.
         Масова робота, що проводиться згідно річного плану - звіту роботи, на високому рівні, бо ЦРБ співпрацює із загальноосвітніми школами селища: ЗОШ-гімназія та ЗОШ №2, музичною школою, Будинком творчості, РБК, відділом сім’ї та молоді, відділом освіти РДА , з Центром зайнятості .
         Бібліотечне життя селища активізоване, завдячуючи неспокійним серцям бібліотекарів ЦРБ.   Вони віддають весь свій потенціал, щоб бібліотечно – бібліографічна робота проводилися на належному рівні.  Ними ведеться постійна робота щодо інформування про професію, навчальні заклади під рубриками «Куди піти навчатись?»,   «Різноманітний світ професій», а також  інформацію для пенсіонерів про зміни у законодавстві і інше. У читальній залі працює «Публічний центр регіональної інформації», в ньому кожен бажаючий віднайде корисну інформацію про органи державної влади та  місцевого самоврядування. 
         Взагалі, культурно – просвітницька діяльність і масова робота для користувачів проводиться диференційно.
          Крокуючи в ногу з часом,  ЦРБ  змінила свій  імідж.   За 90 років – бібліотека пройшла славний шлях, адже за цей час її користувачами стали декілька поколінь людей.  Сьогодні колектив ЦРБ має справу з читачами, які віддають перевагу електронним ресурсам, а саме -  інформаційній мережі Інтернет.  Тому у 2010 році ЦРБ взяла участь у Міжнародному  конкурсі «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» і у 2011 році отримала перемогу.
         Перемога у цьому конкурсі принесла найкращих результат для громади – це комп’ютери та вільний доступ до мережі Інтернет.

Найкращі заходи у ЦРБ з 2008  - 2011 року.

2008 рік
 Вечори присвячені:
       О. Пушкіну та Т.Шевченко «Чарівні полтавки в долях двох геніїв»,
       М. Цвєтаєвій                         «Красною кистью рябина зажглась»;

 Презентація книги місцевого автора М. Федецького «Хліб»,
                                                               «Життєві перехрестя»;
 Історичні уроки до Дня Соборності і Дня пам’яті героїв  Крут.

2009 рік

Презентація книги -                             Г.П. Щіпковського «Перестиглий грім»;
Літературно – музичні композиції:
                                                            «Він живе і житиме»
                                                                              /до 195 річниці з д.н. Шевченка/,
                                     /захід висвітлено у районній газеті «Єдність» № 22 від 18.03.2009 р/.
                                                            «До Гоголя на іменини»/,
По – гоголівські щиро, весело, талановито відзначили 200 річчя з д.н. Миколи Васильовича Гоголя.
                  / Відображення цей захід мав у районній газеті «Єдність» № 32 від 22.04.2009р/.

 Спільні засідання:
 «Тих днів не змовкне слава» та «Герої – інтернаціоналісти – герої афганської війни» /до 65 річчя визволення Одещини від німецько – фашистських загарбників провели члени клубів «Юність», «Подвиг»  і літературної студії «Джерело слова»/.

«Круглі  столи»:  «Юридична відповідальність за  правопорушення
                                                                                                /для юнацтва/,
                              «Обговорення  Народної Конституції України»,

-         до 20 річниці Народного Руху України /за участю                   Г.П. Щіпковського, гол. Ред.. газети «Єдність»                                                                                       О. Толмачевського, 
      спеціаліста з музейної справи Райківської Л.Б. та ін./,

                               «Книга – вічне джерело»
                                                                    /заключний захід року/.

 Реалізація обласного бібліотечного проекту «Читаюча Одещина».
Обласний конкурс «Панночка читачка», «Пані читачка», «Пан читач»,
                                «Читаюча сімя».
Фотоконкурс       «Я молодість твоя, Україно». 
Всеукраїнський  конкурс «Я – Патріот»;  Всеукраїнський конкурс – вікторина «Україна – Європейська держава».

2010 рік

Літературний вечір   «Кобзар у кожній оселі»  
                                                                     /присвячений до  річниці книги «Кобзар»/.

Літературні вітальні:   «Я буду вічно жити»;
                                                   /присвячена великій Українській поетесі Л. Українки/
                                      «Великий писатель земли русской- Л.Н. Толстой» .

Тематичні вечори:   «Мелодія  серця щаслива й сумна»;
                                                                                             /пам'ять афганський подій/
                                  «Якби не було війни»
                                                                                            /до Дня Перемоги/.

Участь у Міжнародній програмі «Бібліоміст» у конкурсі проектів «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету».
                                                                                                         
2011 рік

Участь у міжнародному конкурсі «Бібліотека + читач = Любов»

Тематичні вечори:
                             «Солдат війни не вибирає» / про афганців/
                            «Листи з фронту» / до дня Перемоги/
                           «Колокола Чорнобиля» /до 25-ї річниці/
                            «Без надії сподіваюсь» /до 140 річниці з.д.н. Л.Українки/
                           «Геній українського народу» /присвячений Т.Г. Шевченку/

Історичні години:
                            «Феодосії Печерський – засновник Києво-Печерської лаври»;
      
                            «Грушевський – видатна історична постать»
                                                                 /до 135 річниці з дня народження/;
                 
                            «Перший космонавт України – Каденюк» /60 р.з.д.н/;
                           «Основний закон мого життя»
                                                       /до 15 – ї річниці Конституції України/

«Пересопницький Євангеліє : історія від княжих часів до присяги Президентів України»

Ювілейне свято в ЦРБ  «Нам - 90»

Відкриття «Інтернетного центру»



Немає коментарів:

Дописати коментар