"ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ"

Рубрики

четвер, 25 січня 2024 р.

                                              «Я помщуся світу любов’ю»

     За ініціативою України, Вірменії та Грузії  2024 рік був проголошений ЮНЕСКО роком Сергія Параджанова.

    Сьогодні відбулося чергове засідання клубу «Гармонія»,  присвячене  видатному кінорежисеру  Сергію Параджанову.

     І.Драч так відгукувався про  С. Параджанова «Параджанов – рідкісний людський тип, який належить не лише Україні, не лише вірменському чи грузинському кінематографу. Це людина, яка належить світу, світовій культурі… Скільки б і як би ми не жили – ніколи нам не забути цю дивовижну, цю яскраву квітку, яка була серед нас, яка дуже багато залишила для нашого життя, для нашого мистецтва». Світову славу Генія С.Параджанов здобув після створення фільму «Тіні забутих предків» в 1964 році.

   Члени  клубу «Гармонія» згадували його популярні висловлювання, передивлялись відео про творчий і життєвий шлях славетного режисера,

звертались до книжок,  з яких він черпав наснагу для створення своїх творчих здобутків.

    В останньому інтерв'ю , на прем’єрі чергового  фільму С.Параджанов  зауважив  мелодійною українською мовою: «Хай живе Україна! Хай живе український націоналізм у тому сенсі, у якому його розумію я: не можна допустити, що би настав час, коли не буде слова українською чи не буде пісні української, і чи не буде сонця українського  і не буде соняшника українського!»  

    Майже 60 років минуло з часу  прем’єри фільму «Тіні забутих предків».  Не дивлячись ні на які тортури, український народ є, він і досі існує і виборює своє право на життя, на творчість,  своє право творити історію і культуру, право будувати свою державу і свій розвиток в ній.




Немає коментарів:

Дописати коментар