"ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ"

Рубрики

пʼятницю, 17 жовтня 2014 р.




Козацтво в українській літературі
                                              «Береженого Бог береже, 
                                                               а козака шабля»
                                                                    
                                                                       


Кащенко А.Ф.
Над Кодацьким порогом: Істор. Повісті та оповідання.-К.: Дніпро, 2001-599с.

              До видання ввійшли історичні повісті та оповідання на теми  запорозького козацтва  українського письменника Адріана  Феофановича Кащенка(1858-1921).  В творах описується  побут і звичаї Запорізької Січі, відтворюються події її розквіту та її руйнації.




Збірка творів . А.Кащенко.-Х.: ТОВ «Оберіг», 2008.-480с.

              Історичні оповідання,  яких із патріотичної позиції висвітлюється важливі сторінки української минувшини.  Спадщина А.Кащенка має велике художньо – просвітницьке пізнавальну значення.   Вона знайомить читача зі славними сторінками національної історії.




Куліш П.О.
Чорна рада.-Х.: Євроекспрес .  2000-384с.
           
              Перший історичний роман в новій українській літературі , що надзвичайно опукло висвітлив конфлікт між державно будівничим  і руїнницьким  початками в українській історії.  Автор висловлює ідею  станового примирення і національного  згуртування перед загрозою іноземного поневолення України.




Лепкий Б.
            Вибрані твори т.1: Мотря: істор. повість. – Тернопіль: Збруч, 2004.-350с.

Про державницьку  діяльність гетьманів, боротьби козацтва за волю українського народу.  Про битву козацького війська з московськими полками.      У центрі твору кохання дочки  генерального судді і гетьмана.





Лепкий Б.
            Вибрані твори т.2: Мотря: істор. повість. – Тернопіль: Збруч, 2006.-400с.

 Повість дія якої відбувається на тлі історичних подій.  Про добу  «між гетьманства», характерного посиленням  московських катувань та знущань, насаджуванням деспотичного царського режиму.




Лепкий Богдан.
            Вибрані твори т.3:Повісті/Б. Лепкий. – Тернопіль: Збруч, 2008.-486с.
           
              Висвітлювання перебігу подій , в яких було страчено генерального суддю, а також  складну дипломатію з російським царем.  Вибір гетьмана обравши шведів за  спільників  боротися проти царя, та про те, як військо під командуванням Меншикова  зруйнувало  гетьманську столицю – Батурин.



Литовченки Т. і О.
Пустоцвіт / Т. і О. Литовченки.-К.: Гетьман, 2013.- 379с.
           
               Розповідь про хлопця, який зробив фантастичну кар’єру .  Життя закружляло у скаженому калейдоскопі …А що ж одержала Україна?!  Невиправдані очікування , бездарне керівництво,  бездіяльність у вирішальні години … Фінал був закономірним : остаточна втрата державності.




Малик В.К.
Таємний посол: тетралогія. кн.3,4/ В.М. Малик; худож.-ілюстратор С.В. Кривенченко; худож – оформлювач І.В. Осіпов.-Харків: Фоліо, 2012.-477с. (Історія України в романах).

             У тетралогії розповідається про боротьбу українського народу проти турецько-татарських загарбників у другій половині ХVІІ століття, про трагічні події в Україні  після Чигиринських походів та про оборону Відня.





Мушкетик Ю.М.
Гетьманський скарб: роман/ Ю.М. Мушкетик; худож.-ілюстратор С.В. Кривенченко. – Харків : Фоліо,2012.-415с.
            У романі письменник досліджує проблему  пошуку легендарного скарбу  наказного гетьмана Полубока.  Події роману показано очима молодого закоханого козака.  Палке кохання, насильницька розлука закоханих, таємні та випадкові зустрічі, страждання сльози – і все на тлі тяжкої політичної боротьби  українського народу в ХVІІІ столітті,підступів, зрад, смертей і пошуку головного скарбу – духовного.






Мушкетик Ю.М.
На брата брат:Роман/ Худож.-ілюстратор. А.В. Хмель; Худож – оформлювач. І.В.Осипов.-Харків: Фоліо, - 2006.-317с. (Українська літ.).

         Автор зображає страшну трагедію війни: люди однієї крові стають ворогами – брат іде на брата - і голови свої кладуть , не здобувши ні слави, ні волі, ні правди.

Мушкетик Ю.М.
            Останній гетьман.  Погоня: романи/ Ю. М Мушкетик. – Харків : Фоліо, 2012. -374 с.
Останній гетьман - розповідь про освіченого і далекоглядного політика, що ставши на гетьманство , дії свої перед усім  спрямував на модернізацію козацького ладу , провів кілька важливих реформ, вставав на захист прав і свобод  козацької автономії.
Погоня – захоплююча історія про козака – характерника , якому й чорт не брат, про його сумні та веселі пригоди на довгому шляху з Січі додому.


Почуємо славу, козацькую славу! Видатні українські твори/ укладач С.М. Заготова.- Донецьк: ТОФ «ВКФ» «БАО», 2010.- 416с.

            У цих творах правдиво відображено все життя нашого народу, багатство його духовного світу, найзаповітніші мрії і прагнення .
            Видання адресовано широкому загалу любителів української літератури.



Шановні користувачі!
                       Завітайте, будь ласка, до районної центральної бібліотеки                           та ознайомтесь з літературою.

Раді Вас бачити щодня з 8.00 до 17.00
Вихідні: субота, неділя







Немає коментарів:

Дописати коментар