"ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ"

Рубрики

вівторок, 21 червня 2016 р.

   
   В е л и к о м и х а й л і в с ь к а  Ц Р Б   
                                                                                                 Рекомендаційний список літератури
«Крізь біль розлук у радість сторіч»
з  нагоди 145-річчя від дня народження Лесі Українки


Твори відомої української
письменниці   Лесі Українки (1871-1913)
в  фонді  Великомихайлівської  ЦРБ

В історію української літератури  Леся Українка ввійшла
                   передусім як  поетеса мужності й боротьби.                                                            
      Тематично багату її лірику трохи  умовно (з уваги на взаємозв'язок мотивів) можна поділити на особисту, пейзажну та громадянську. Головні теми її ранніх ліричних поезій: краса природи, любов до рідного краю, особисті переживання, призначення поета й роль поетичного слова, соціальні та громадські мотиви. Світ поезії Лесі Українки різноманітно-багатий, яскраво індивідуальний, емоційно-піднесений. Її талант лірика найповніше розкрився в громадянській поезії.
Творчість великої поетеси багата й різноманітна, але провідним мотивом лірики геніальної поетеси слід вважати патріотизм…
        До найвизначніших творів Лесі Українки належать драми «Камінний господар» і «Лісова пісня». «Лісова пісня» (1911 р.) — вершина творчості Лесі Українки. У ній показано конфлікт між високим ідеалом і прозаїчною дріб'язковою буденщиною. Головна героїня драми-феєрії Мавка — не тільки поетичний образ казкової істоти, а й філософське узагальнення всього прекрасного, вічно живого. Циклічність натури протиставляється людському життю. І то власне натура перемагає, байдужа до трагедій.
      Велика поетеса Леся Українка все життя і всю свою творчість присвятила рідному краю. Де б вона не була, ніде не могла забути біль уярмленої України. Вона мріяла про щасливу долю Батьківщини.
      До Вашої уваги представлений  рекомендаційний список   «Крізь біль розлук у радість сторіч», який  містить  перелік видань Лесі Українки з фондів Великомихайлівської  районної бібліотеки.                                                                                                 
     Список рекомендований  на допомогу учням старших класів та студентській молоді.







Українка, Леся.
Усі твори в одному томі / передм. М. І. Литвинця. – К., Ірпінь: ВТФ «Перун», 2008. – (Поет. Поличка «Перуна» ).
     У книжці вперше в історії української літератури вміщено всю відому творчу спадщину славетної української письменниці Лесі Українки, яка спромоглася напрочуд сильно відтворити могутній творчий дух свого народу.






 

Українка,  Леся.
Вибране: Для середнього та старшого  шкільного  віку / Упорядкув. текстів, передм., підготов. комент., прим. та навч.- метод. матеріалів  Л. Мірошніченко. – К.: Школа, 2008. – 367 с.: іл..- (Бібліотека шкільної класики). – Бібліогр.: с. 362-364.
    До хрестоматії увійшли вибрані твори Лесі Українки: поезія, поеми, проза, драми.  Добір поданих текстів зумовлений шкільною програмою з української літератури та рекомендаціями з позакласного читання. Науково - методичний «Додаток  до прочитаного» містить біографічні й літературознавчі матеріали,  що допоможуть читачеві ґрунтовніше  вивчити життєвий і творчий шлях письменниці, а також орієнтовні теми творів,  рефератів,
усних доповідей і тезові плани до них.





Українка, Леся.
Вибране: Для серед. та ст.. шк.. віку / Упорядкув. Текстів, передм., підготов. Комент., прим. Та навч. – метод. матеріалів Л. Мірошниченко. – К.: Школа, 1003. – 367 с.: іл..- (Шкільна хрестоматія). – Бібліогр.: с. 362- 364.
     До хрестоматії увійшли вибрані твори Лесі Українки: поезія, поеми, проза, драми. Добір поданих текстів зумовлений шкільною програмою з української літератури та рекомендаціями з позакласного читання. Науково - методичний «Додаток до прочитаного» містить біографічні й літературознавчі
матеріали,  що допоможуть читачеві ґрунтовніше  вивчити життєвий і творчий шлях письменниці, а також орієнтовні теми творів,  рефератів, усних доповідей і тезові плани до них.





  



 

Українка, Леся.
Горить моє серце. / Передмова Т. Сергійчука. – К.: ВАТ «Видавництво «Київська правда», 2004. – с. 464
      До запропонованої читачеві книжки ввійшли вірші та поеми Лесі Українки, великої української поетеси, чия літературна спадщина є невід’ємною, обсяговою і потужною частиною духовної скарбниці нашого народу, повноцінною складовою всього світового красного письменства.




Українка, Леся.
Поезія. Драматичні твори. – К.: Наук. Думка, 2001 – 383 с. – (Б-ка школяра).
    У книзі вміщено кращі поетичні та драматичні твори: « Давня казка», «Лісова пісня», «Одержима», «Оргія», «Бояриня», які рекомендовані Програмою середньої загальноосвітньої школи з української літератури для текстуального і оглядового вивчення. Розрахована на широкий загал читачів



 

Украинка, Леся.
Избранное; Пер. с укр. / Предисл. и прим. А. Дейча; Ил. и оф. А. Добрицына. - М.: Правда, 1984. – 432 с., ил.
     В сборник известной украинской поэтессы Леси Украинки (Ларисы Петровны Косач, 1871-1913) вошли лучшие стихотворения и поэмы, а также драмы «В катакомбах», «Лесная песня», «Каменный гость», «Оргия».






Українка, Леся.
Оргія: Драматичні поеми. – К.: Видавництво Соломії Павличко «Основи», 2001. – 772 с.
    До збірки ввійшли драматичні поеми: «Блакитна троянда»,               «Касандра», «У пущі», «По полі крові», «Лісова пісня», «Адвокат Мартіан», «Камінний господар», «Оргія», «Бояриня».









Костенко, Анатоль.
Леся Українка / Упоряд. В. П. Сичевський: - К.: А.С.К., 2006. – 512 с. – (Життя видатних людей).
      Книга розповідає про долю і звитягу Лесі Українки – людини надзвичайної навіть серед рівних їй за геніальністю.
      Уявлення про багатогранність легендарної постаті дає вдале поєднання відомої повісті Анатоля Костенка з листами та іншими документальними матеріалами, пов'язаними із життям і творчістю великої поетеси.
     Книга розрахована на широке коло читачів.




Шановні користувачі!
Скористайтеся,  будь ласка, вище зазначеною інформацією і ознайомтеся із запропонованою літературою.

Великомихайлівська  ЦРБ працює для Вас
з  8:00 до 17:00
Вихідні дні: субота, неділя



Підготувала:
Провідний бібліограф   ЦБС                                               А. А. Таращанська                                                                        



Немає коментарів:

Дописати коментар