"ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ"

Рубрики

середу, 22 березня 2017 р.




                                В е л и к о м и х а й л і в с ь к а  Ц Р Б

Тематичний список  літератури  на тему :    

«Л.І. Глібов – життєвий і творчий шлях»
 
           
    (До 190-річчя з дня народження Леоніда Івановича Глібова)

                                                                         
        Леонід Глібов - український письменник, поет, байкар, видавець, громадський діяч.  Народився 21 лютого (5 березня) 1827 у селі Веселий Поділ Хорольського повіту в родині управителя маєтків магнатів Родзянків. Початкову освіту він здобув дома за допомогою матері, а 1840р. вступив до Полтавської гімназії, де почав писати вірші і де виходить його перша збірка російською мовою «Стихотворения  Леонида  Глебова» (1847). До жанру байки Глібов звертається під час навчання у Ніжинському ліцеї вищих наук, тоді ж деякі з них друкує у газеті «Черниговские  губернские  ведомости».
        Після закінчення ліцею (1855) Глібов працює вчителем історії та географії в Чорному Острові на Поділлі, а з 1858 р. — у Чернігівській чоловічій гімназії, гаряче захищає прогресивні педагогічні методи. Навколо сім’ї  Глібова групується чернігівська інтелігенція. Свої байки та вірші Глібов друкував у журналі «Основа», що з 1861 p. виходив у Петербурзі. 1861 pоку письменник стає видавцем і редактором новоствореної газети «Черниговский листок». На сторінках цього тижневика часто з’являлися соціально гострі, спрямовані проти місцевих урядовців, поміщиків-деспотів, проти зловживань судових органів, матеріали. За зв’язки з членом підпільної організації «Земля і воля» І. Андрущенком у 1863 р. Глібова було позбавлено права вчителювати, встановлено над ним поліцейський нагляд. Глібов відомий як байкар, перша збірка «Байки Леоніда Глібова», що містила 36 творів, вийшла у Києві 1863 р., але майже весь тираж її був знищений у зв’язку з валуєвським циркуляром. Два роки поет живе у Ніжині, а 1865 р. повертається до Чернігова та деякий час працює дрібним чиновником у канцелярії губернатора. З  1867 р. він стає управителем земської друкарні, продовжує активну творчу працю, готує збірки своїх байок, видає книги - «метелики»,  друкує фейлетони, театральні огляди, публіцистичні статті, поезії російською мовою, твори для дітей. Помер 10 листопада 1893 р. в Чернігові.
            Широке визнання в українській літературі Глібов здобув як байкар. Усього він написав понад сотню творів цього жанру. Перша збірка «Байки Леоніда Глібова», що містила 36 творів, вийшла у Києві 1863, але майже весь наклад її був знищений у зв'язку з валуєвським циркуляром. 1872-го вдалося видати другу, доповнену в порівнянні з першою, книгу байок, а 1882 — третю, що була передруком попередньої. Спроби надрукувати інші збірки Глібову не вдалися — перешкоджали цензурні заборони.
            Твори: «Ведмідь-пасічник», «Вовк та ягня», «Журба» («Стоїть гора високая…»), «Жаба й Віл», «Зозуля і півень», «Квіти», «Лисиця-жалібниця»,  «Мальований стовп»,  «Мірошник», «Муха й бджола», «Охрімова свита», «Пісня», «Синиця», «Солом'яний дід», «Цуцик», «Шелестуни», «Щука».






Глібов Л. І. Байки. - К.: Дніпро, 1979. -174 с.

   



    До збірки ввійшло краще з творчої спадщини  видатного українського поета Л.І. Глібова  (1827-1893) - його байки, що здобули широку популярність у народі




Глібов Л.І. Вибрані твори. Державне видавництво художньої літератури Київ – 1950.
      У книгу ввійшли байки, поезії, вірші, твори для дітей, казки





Глібов Л.І. Твори. / Передм. С. Зубкова. – К.: Дніпро 1982. – 231 с., іл.. – (Шкільна бібліотека).

           У книгу відомого українського поета Л.І. Глібова (1827-1893)  ввійшли байки, ліричні вірші, твори для дітей.



Леонід Глібов. Твори в двох томах. Том другий. (Українською та російською мовами). Видавництво «Наукова думка», Київ, Рєпіна. 3


     У книгу ввійшли російська поезія, драматичні твори, статті, фейлетони, театральні рецензії, листи.





Леонід Іванович Глібов. Твори (на українській мові). Видавництво "Дніпро", Київ,вулиця Володимирська 42.

   




Шановні користувачі!


До вашої уваги пропонуються книги видатного байкаря Л.Глібова, які розкривають мудрі й проникливі, жартівливі й сумовиті слова байок і пісень відомого поета. Скористайтеся,  будь ласка, вище зазначеною інформацією  і ознайомтеся із запропонованою  літературою. 


Великомихайлівська  ЦРБ працює для Вас з  8:00 до 17:15


                      Вихідні дні: субота, неділя


 


  Підготувала: Провідний бібліограф ЦБС                     А. А. Таращанська                                                                      

 Тематичний список  складений на п’яти  аркушах,  кількість  слів – 652.


Кількість записів -  5.


 Дата  20 .03.2017 р.























        До однотомника творів видатного українського поета - байкаря ввійшли байки, лірика, в тому числі й кращі поезії російською мовою, вірші загадки і акровірші  для дітей, а також п’єса «До мирового» (жарт на одну дію).







Немає коментарів:

Дописати коментар