"ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ"

Рубрики

понеділок, 28 серпня 2017 р.

                                                В е л и к о м и х а й л і в с ь к а  Ц Р Б

Тематичний список  літератури  на тему :    

«Юрій Яновський – сміливий
 новатор в українській літературі ХХ ст.»

(115 років від дня народження)

2017 рік

Юрій Іванович Яновський народився 27 серпня 1902 р. в с. Нечаївці (Компаніївський район Кіровоградської області), де колись був хутір пана Майєра.  


Навчаючись у Київському політехнічному інституті (1922 — 1925),  Юрій Іванович брав  активну участь у літературній студії інституту, входив у театральні кола столиці, допомагав  акторам і режисерам театру-студії імені Г. Михайличенка у створенні ряду вистав, виявляючи неабиякі знання фольклору, і написав у  співавторстві  з С. Греєм гротескну п'єсу «Камергер»;  співпрацював  із групою київських панфутуристів. Тоді були опубліковані вірші «Море» (російською мовою під псевдонімом «Ней») та «Дзвін» (українською за власним прізвищем), здійснені газетні публікації в «Більшовику» (дванадцять нарисів і дві рецензії, підписані псевдонімом «Юр. Юрченко»).

       Хоча основних літературних успіхів Ю. Яновський досягне в прозі та драматургії, але писання віршів не облишатиме протягом усього життя. Кращі з них увійшли до збірки «Прекрасна УТ» (1928), що була через чотири роки перевидана з деякими доповненнями. Кілька пізніших поезій датуються сороковими і п'ятдесятими роками, але в друк не видавалися. Вони стали відомими лише після смерті письменника, коли вийшло перше п'ятитомне зібрання його творів (1958 — 1959).
       Перший прозовий твір — новела «А потім німці тікали» — опублікований у газеті «Більшовик» 2 березня 1924р.
      1925р. виходить збірка «Мамутові бивні», до якої включені новели, створені на матеріалі конкретних подій громадянської війни.
      1927р. — книжка «Кров землі», доповнена новими оповіданнями — «В листопаді», «Байгород», «Рейд». У час їх створення Ю. Яновський працював на Одеській кіностудії, освоюючи там секрети нової для нього кіно-справи (про майстрів кіно опублікував 1930р. книжку нарисів «Голлівуд на березі Чорного моря»).  Написав  два нариси про режисера О. Довженка («Історія майстра» і відгук-есе про фільм «Звенигора» (1927р.)), оповідання «В листопаді», що присвячене О. Довженкові. В Одесі створив кілька кіносценаріїв — «Гамбург», «Фата моргана» й ін. 
       Підсумок літературної молодості — два романи — «Майстер корабля» (1928) та «Чотири шаблі» (1930), (у 1930р. кілька розділів «Чотирьох шабель» опублікував журнал «Красная новь»).
      Задум «Майстра корабля» (являє собою мемуарну розповідь То-Ма-Кі (Товариша Майстра Кіно) народився ще в часи роботи на Одеській кінофабриці, а реалізація цього задуму відбувалася після приїзду в 1927р. до Харкова.
       1932p. — вийшла окремим виданням п'єса «Завойовники».
       1935р. — опублікування «Вершників». За змістом, життєвим матеріалом й за художньою вагою «Вершники» — один із кращих творів радянської літератури про героїку громадянської війни.  



Зростання таланту Яновського - драматурга позначене створенням романтичної трагедії «Дума про Британку» (1937). Перші вистави «Думи про Британку» в 1937p. театральна критика не сприйняла. Пізніше п'єса була перероблена, і останній варіант її викликатиме вже менше критичних нарікань. За її мотивами створено М. Вінграновським фільм, а В. Губаренком оперу.
      1939p. — опублікована п'єса з сільського життя «Потомки». У другій половині 30-х років визріває задум нового епічного твору «Капітани», але звершити задумане не вдалося.
      1940р. виходить книжка оповідань «Короткі історії». Це гостросюжетні оповідання («Шпигун»), різновид дорожного нарису («Дорога на Запоріжжя»), романтичні новели («Чапай», «Романтик», «Червонарм»), стилізовані оповіді монологічного типу «Василь Палійчук, гуцул», «Іван», «На зеленій Буковині». Кілька творів («Наталка», «Ганна Антонівна») можуть бути умовно названі новелами-портретами.
      1944р. — збірка новел «Земля батьків». В формі новели-монологу витримані оповідання «Коваль», «Генерал Макодзьоба», «Дід Данило з «Соціалізму», «Дівчинка у вінку» й ін.; в формі класичного оповідання — «Яструбок», «Комісар», «Україна».

1948р. — нова книжка «Київські оповідання», відзначена 1948 р. Державною премією СРСР (оповідання «Через фронт», «Київська соната», «Боротьба за людину», «Путь у Францію», «Династичне питання», «Під яблунею» й ін.).
       1954р.  була видана «Нова книга» («На ярмарку», «Мистецтво», «Святий вечір»).
       Віддавши кращі творчі роки прозі, останнє слово в літературі письменник сказав мовою драматургічного мистецтва. Йдеться про п'єсу «Дочка прокурора», яка побачила світло рампи за кілька днів до смерті Юрія Івановича Яновського.
       Працюючи над драмою (задум п'єси відноситься ще до передвоєнних років, коли письменник почав роботу над незавершеною п'єсою «День гніву», 1940), він водночас публікує комедію «Райський табір» (1953) (сатиричний памфлет на імперіалістичний світ періоду інтервенції США в Кореї), починає працювати над тетралогією «Молода воля», яка присвячувалася 300-річчю возз'єднання України з Росією (романтична драма про молоді роки Тараса Шевченка).
      Як сценарист Ю. Яновський також створює сценарій художнього фільму «Зв'язковий підпілля» (1951), літературний сценарій «Павло Корчагін» (за мотивами роману М. Островського «Як гартувалася сталь», 1953) та сценарій документального фільму «Микола Васильович Гоголь» (1952).

Шановні користувачі!
До вашої уваги пропонуються книги для читання  Ю. І. Яновського - видатного українського  письменника і драматурга публіциста.




Лист у вічність: Спогади про Юрія Яновського. - К.: Дніпро. 1980.- 349 с.
       До збірника ввійшли спогади письменників, художників, артистів, знайомих, які добре знали Юрія  Івановича Яновського (1902 – 1954), видатного українського  письменника, автора творів про героїчну боротьбу українського народу за владу Рад («Вершники»), про радянську повоєнну дійсність («Мир»).








Плачинда С.П.
   Юрій Яновський: Біогр. Роман / Сер. худож.  оформл. В.Ш. Глазунова. К.: Молодь, 1986. – 256 с., фотоіл. – (Б-ка юношества). – (Уславлені імена; Вип. 67).


     Книга присвячена видатному українському письменнику і драматургу публіцисту, що був присутній на Нюрнберзькому процесі, лауреату Державної премії СРСР Юрію Івановичу Яновському.







Яновський Ю. І.
    Вершники. Мир: Романи. – (Післямова І. Муратова. Ілюстрації Ю. Бондаренка). – К.: Молодь, 1980. – 280 с., іл., 6 іл. – (Серія «Джерело»).

        До книги увійшли найвідоміші романи українського  письменника-класика Ю. Яновського «Вершники» та «Мир».










Юрій Яновський
     Майстер корабля. Роман.  Морська бібліотека:  Видавництво «Маяк» Одеса 1972.
          Майстер корабля — перший роман Ю. Яновського, автобіографічний. Твір, `легкий і написаний на одному подиху: письменник розпочав роботу 27 листопада 1927 року в Одесі, а закінчив у Харкові, куди невдовзі переїхав. У 1928 році твір було опубліковано в харківському видавництві «Книгоспілка». Письменник осмислив власний життєвий досвід, пов’язаний із роботою на Одеській кіностудії. Змальоване гомінке місто безліччю прикмет нагадує Одесу 20-х років, яку тоді називали `Голлівудом на березі Чорного моря, — метушливою кінофабрикою, бульварами й пам’ятниками, неповторними людськими типажами, згадкою про реальну подію — приїзд до Одеси наркома закордонних справ Г. Чичеріна та його зустріч із турецьким міністром у 1926 році. Більшість героїв твору мають свої прототипи.   




Яновський Юрій.
     Оповідання. Романи. П’єси `Бібліотека української літератури. Українська література ХХ ст..`. Упорядкування і примітки М.М. Острика Київ Наукова думка 1984г. 574 с.
         До видання ввійшли вибрані оповідання Ю. Яновського, переважно із збірок: «Кров землі» (1927; 1930), «Короткі історії» (1940), «Земля батьків» (1944), «Київські оповідання» (1948; 1949; 1953), «Нова книга» (1954), а також романи «Вершники» і «Мир», п’єси «Дума про Британку», «Дочка прокурора».







Яновський Ю. І.

   Твори: В 5-ти т. Т. 5 / Упоряд., приміт. К. Волинський. – К.: Дніпро, 1983. – 382 с.



    До тому ввійшли вірші, публіцистика, роздуми про літературу, записні книжки, листи.













       Підготувала
       Провідний бібліограф   ЦБС                    А. А.   Таращанська                                                                      
               Тематичний список  складений на шести (6)  аркушах,  кількість                                                         слів – (1074) .
                    Кількість записів -  6.
                     Дата  28 .08.2017 р.


Немає коментарів:

Дописати коментар