"ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ"

Рубрики

середу, 21 жовтня 2015 р.

«Дотримання законів України – обов’язок кожного громадянина»

У нашому швидкоплинному житті згідно з Конституцією України кожна людина має право на захист. Нерідко в неприємні ситуації потрапляють  неповнолітні громадяни – школярі. З метою забезпечення прозорості та відкритості діяльності судів, обізнаності широкої громадськості з їхньою  роботою,  15 жовтня 2015 року у Великомихайлівському районному суді Одеської області заплановано проведення «Дня відкритих дверей» для громадян та учнів старших класів шкіл з метою підвищення прозорості та  сприяння поглиблення обізнаності з діяльністю суду, ознайомлення  із залами судових засідань, порядком розгляду справ, фіксуванням судового процесу, роботою  «Д-3», роботою суддів та працівників апарату суду.
 Учні 9  класу  Великомихайлівської ЗОШ № 2 разом  з учителем правознавства Коземерчук О.М., з великим бажанням відвідали цей захід. З привітальним словом до дітей звернулась  заступник керівник апарату суду Павловська І.І. яка  ознайомила присутніх із планом заходу. . Програма проведення Дня відкритих дверей включала в себе екскурсію Будинком Правосуддя: огляд робочих кабінетів, залів судових засідань,  архіву та канцелярії, ознайомлення з діяльністю суду, роботою працівників апарату суду,ознайомила із облаштуванням залів судових засідань. Школярі  отримали можливість побувати в судовому залі засідання для слухання цивільно-процесуальних  справ, де дізналися, як проходить процес їх розгляду. Цікаво пройшла зустріч із головою суду Ткачук О.Л., яка розповіла дітям багато корисної інформації. Голова суду пояснила школярам їх права та обов’язки. Окремо Олена Леонідівна відмітила з якого моменту настає кримінальна     відповідальність та про наслідки вчинення кримінального правопорушення неповнолітніми, пояснила школярам відповідальність за вчинення адміністративних проступків, зокрема, що стосуються хуліганства. Відбулася також розмова щодо недоліків та переваг української системи судочинства в порівнянні з системами інших країн. Крім цього, голова суду показала дітям і обов’язкову атрибутику судді: справжню суддівську мантію з нагрудним знаком.  Заступник керівника апарату суду провела учасникам екскурсію по приміщенням суду. Ознайомлення з приміщенням суду розпочалося із залів судових засідань, де докладно розказала присутнім про облаштування залів судових засідань.  Секретар  суду Іванов І.С., який ознайомив  учнів з роботою автоматизованої системи документообігу суду та учні мали змогу побачити на прикладі функціонування комп’ютерної програми «Д-3» . Від секретаря суду присутні дізналися про основні завдання канцелярії суду та функціональні обов'язки її працівників, про порядок реєстрації цивільної справи, порядок ведення обліково-статистичних карток, порядок звернення до виконання судових рішень.
Дітям було продемонстровано новітні технічні можливості ведення судових процесів – систему відеоконференцзв’язку .  В архіві  суду   дітям  було повідомлено про порядок зберігання справ в архіві, самі старі справи 1945-1947 рр., які на той час оформлялися чорнилами  відповідно історичного часу.  По завершенню Олена Леонідівна побажала школярам наполегливо вчитися та здобути відповідні знання. У всіх учасників заходу від цієї зустрічі залишилося багато вражень та позитивних емоцій. Екскурсія для школярів виявилася пізнавальною та цікавою.Ми щиро вдячні за цікаву та змістовну зустріч, сподіваємося, що отримана інформація неодмінно буде корисною в подальшому житті.







Немає коментарів:

Дописати коментар