"ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ"

Рубрики

понеділок, 12 вересня 2016 р.








                                      В е л и к о м и х а й л і в с ь к а  Ц Р Б

 Тематичний список літератури


                     (До 75-річчя від дня народження                        Богдана Сильвестровича Ступки) 
                                                            
                                         2016 рік    

      Богдан  Сильвестрович  Ступка - це видатний актор, Герой України, лауреат Шевченківської премії, директор Національного академічного драматичного театру ім.Івана   Франка.                                                             Народився 27 серпня 1941 року у м. Куликів Львівської області. Закінчив Київський інститут театрального мистецтва ім. Карпенка - Карого. Артист театру і кіно. З 1961 по 1978 рр. - актор Львівського українського драматичного театру ім.М.Заньковецької.   З 1978-го - актор Київського українського драматичного театру ім.І.Франко. В 1999-2001 рр. - Міністр культури і мистецтва України  при  уряді  Віктора Ющенко. За цей час для української культури встиг зробити небагато, але досить корисне. “Згідно з моїм першим указом, кожного місяця в останній четвер за наявності вільних місць в театри, кіно і концертні зали стали безкоштовно пропускати солдатів термінової служби, студентів і пенсіонерів. До цих пір цей указ працює. Я зробив так, що Україна стала повноправним учасником Венеціанської бієнале.”
Богдан Ступка зіграв понад 100 ролей в театрі. Найвідоміші з них: «Украдене щастя» Івана Франка — Микола; «Дядя Ваня» А. П. Чехова — Войницький; «Король Лір» Шекспіра — Король Лір; «Сни по Кобзарю» Тараса Шевченка — Поет; «Істерія» Террі Джонсона — Зігмунд Фрейд;  «Тевье-Тевель» Шолом-Алейхем — Тевье;  «Лев і Львиця» Льва Толстого — Лев Толстой. Ролі в кіно (близько 50): Орест Дзвонар ("Білий птах з чорною ознакою", 1970-1972), Керенський ("Червоні дзвони", 1982), Чепурний ("Діти сонця", 1985), Микола Задорожний ("Украдене щастя", 1985), Сталинський ("Гріх", 1990), Трохим Лисенко ("Микола Вавилов", 1990), Остап Вишня ("Із житія Остапа Вишні", 1991), Борис Годунов ("Смерть Іоанна Грозного", 1991), Валеріян Стальський ("Пастка", 1992-1993, 5-серійний телефільм), Гірш ("Для домашнього вогнища", 1990-1991), Ліберзон ("Юденкрайц, або вічне колесо", 1996), Богдан Хмельницький ("Вогнем і мечем", 1998). У кіно Богдан Сильвестрович вперше випробував свої сили у фільмі Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою»(1971). Ступка тоді зіграв Ореста Дзвонаря.
Найзнаменніша та найяскравіша роль з останнього фільму Б. Ступки Тарас Бульба з однойменного фільму “Тарас Бульба” (2009). Народний артист України (1980). Народний артист СРСР. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченко. Лауреат Державної премії СРСР і Міжнародної премії ім. К.Станіславського. Лауреат Всеукраїнської програми "Лідери регіонів" (2002). Володар російської премії "Ніка" за роль у фільмі "Водій для Віри" (2005). У 2007 році став лауреатом престижної російської премії "Тріумф" за видатні досягнення в мистецтві. Лауреат премії незалежних критиків "Кришталева Турандот" (Москва) Нагороджений орденом "За заслуги ", отримав  Державну премію України імені Т. Шевченка 1993 року в галузі театрального мистецтва — за виставу «Тев'є-Тевель» за Шолом-Алейхемом у Київському державному академічному українському драматичному театрі імені І. Франка (у складі колективу),  державну премію України імені Олександра Довженка 2012 року (посмертно) — за видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва.  23 серпня 2011 - Звання Герой України з врученням ордена Держави — за визначний особистий внесок у збагачення національної культурно-мистецької спадщини, багаторічну плідну творчу діяльність та високу професійну майстерність.    Особливі  нагороди  Богдана Ступки:                                                             -                     нагорода III Римського міжнародного кінофестивалю за найкращу чоловічу роль — за головну роль в українсько-польському фільмі «Серце на долоні» режисера Кшиштофа Зануссі   - листопад 2008;
 - Орден князя Ярослава Мудрого IV ст. 27 січня 2010;  V ст. (4 листопада 2006);  - Орден «За заслуги» I ст. (21 серпня 2001)[11], II ст. (21 серпня 1999). Почесна відзнака Президента України (23 серпня 1994).
   Богдан Ступка відійшов у Вічність (22.07.2012 р.), але він буде жити, доки ми його пам'ятаємо, а наші нащадки матимуть можливість познайомитися з його творчістю саме через такі книги.


                                                             «Роби справу чесно, з душею –   і твоє до тебе прийде.
                                                            Це не означає, що завтра з'являться золоті гори.

                                                       Треба бути терплячим, але істину золотих слів для

                                                        нинішнього покоління закривають золоті гори.»

                                                                                                                                        Б.Ступка



Мельниченко Володимир
      Майстер. – К.: Либідь, 2005. – 392 с.; іл.
      У своїй третій книжці про видатного артиста сучасності Богдана Ступку автор висвітлює надзвичайно важливий у житті й творчості героя період зламу тисячоліть, насичений значною мірою етапними подіями, ролями, роздумами.






Електронна бібліотека «Культура України»


 
http://iknigi.net/avtor-mihaylo-zagrebelniy/79021-bogdan-stupka-mihaylo-zagrebelniy.html
М. П. Загребельний
Богдан Ступка Розділ перший Куликів – Львів: 1941-1956
     Річард III і король Лір, гетьман Мазепа і Тев’є-молочник, Леонід Брежнєв і Тарас Бульба… Це лише невеликий перелік ролей, які зіграв у театрі й кіно Богдан Ступка (1941–2012) – видатний український актор, лауреат багатьох премій, народний артист УРСР (1980) та СРСР (1991), Герой України (2011), кавалер ордена Ярослава Мудрого V ступеня. У Голлівуді його порівнюють з Робертом де Ніро й Аль Пачіно. В Польщі й Росії вважають своєю зіркою, феноменом, який народжується раз на століття, на що Богдан Сильвестрович відповідав: «Я – український актор! Я собі працюю, а люди називають те феноменом. Треба працювати і чесно ставитися до роботи. Вийти на сцену і зіграти найкраще за всіх…».




http://ukrcentr.ru/naukova-i-literaturno-publicistichna/vidannya-centru/melnichenko-v-e-ovsyannikova-a-a-bogdan-stupka/
Мельниченко В.Е., Овсянникова А.А. Богдан Ступка. – М.: Столица, 2011. – 472 с.
    Книга рассказывает о личной и творческой жизни, театральных и киноролях Мастера, сотрудничестве с выдающимися режиссерами. Впервые раскрывается деятельность Богдана Ступки в должности министра культуры и искусств Украины. Незабываемое впечатление оставляет глава, в которой артист отвечает на 800 вопросов авторов. Уникальность книги в том, что это первое в России издание о великом украинском актере.



http://lib.if.ua/news/1381407778.html
Мельниченко В.   Богдан Ступка: обличчям до історії / В. Мельниченко. - М. : Домашня бібліотека, 2013. - 416 с. : іл.
     Автор відкриває читачам творчість відомого українського актора, для якого не було почуттів, які неможливо зіграти. Дослідження театральних і кінопортретів історичних осіб, створених Ступкою, дозволяє не тільки зануритися в глибини його творчості, але й побачити ці постаті рельєфніше - масштабними чи, навпаки, в чомусь мізерними. Більше того, - осмислити окремі миттєвості чи цілі періоди історії, бо Майстер, як ніхто, відчував її недоступний для більшості нерв.

Шановні користувачі!
                      Скористайтеся,  будь ласка, вище зазначеною інформацією і
           ознайомтеся із запропонованою літературою.

Великомихайлівська  ЦРБ працює для Вас
                                                 з  8:00 до 17:00
                                              Вихідні дні: субота, неділя

       Підготувала:
       Провідний бібліограф   ЦБС                                               А. А. Таращанська                                                                        



Немає коментарів:

Дописати коментар