"ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ"

Рубрики

четвер, 9 липня 2020 р.


Відділ обслуговування дорослих читачів та юнацтва


Тематичний список  літератури  на тему :

«Класики світової літератури»





        У кожного є улюблені книги. Комусь подобаються детективи, комусь – драми, а комусь – історичні романи. Однак завжди є перелік книг, які гідні уваги більшості з нас. Ідеться про бестселери, якими захоплюються читачі з усього світу, про які не втомлюються писати критики та блогери, та які довго не втрачають своєї популярності. У цьому списку  зібрані саме такі книги, які полюбило безліч читачів з різних країн. Серед них О.Уайльд, Е.По., Ф. Скотт Фіцджеральд., А. Конан Дойл., Я. Корчак., С.Цвейг., Д.Кіз., Й.В. Ґете. Це справжнісінькі класики літератури. Їхні твори високо оцінені критиками та вибагливими читачами.

Шановні користувачі!

       До вашої уваги пропонуються книги О.Уайльд «Портрет Доріана Грея», Е. По «Золотий жук», Ф. Скотт Фіцджеральд «Пірат несходжених морів», Я. Корчак «Дитя людське», А. Конан  Дойл «Шерлок Голмс», С. Цвейг «Магеллан Амеріґо», Д. Кіз «Війни Міллігана», Й.В. Ґете « Вибіркові спорідненості». Скористайтеся рекомендацією і ознайомтеся із запропонованою  літературою.



      «Вибіркові спорідненості» — один з найкращих романів світової літератури, що його сам автор вважав найвдалішим та найвидатнішим. Ґете порушує низку засадничих тем, які обертаються головним питанням новочасності: чому добрі, зичливі, добромисні, привітні і приязні, прекрасно освічені й заможні, культурні й культивовані, першорядно виплекані й рафіновані люди, щиро й переконано бажаючи блага собі й ближнім, не спроможні зробити добре ні собі, ні іншим, не годні добре облаштуватися в цьому світі? Чому найкращі помисли тонуть в хаосі, а найліпші наміри закінчуються катастрофами? Цей роман — у першому українському перекладі — належить до тих творів, які справді можуть змінити життя.

       1887 року в «Бітонському різдвяному альманасі» з'явилася друком повість «Етюд у багряних тонах» нікому тоді не відомого автора – лікаря Артура Конан Дойла. Упродовж чотирьох наступних десятиліть ім'я цього письменника стане одним із найпопулярніших не лише в рідній Британії, а й у цілому світі, а створені ним персонажі – геніальний детектив-аматор Шерлок Голмс і його простакуватий приятель доктор Вотсон – заживуть у свідомості читачів власним, часом навіть незалежним від волі автора, життям. А пізніше на скромній лондонській вулиці Бейкер-стріт навіть з'явиться будинок-музей Шерлока Голмса, який щороку прийматиме мільйони відвідувачів з усього світу...



  
       Про Біллі Мілліганом не знає, напевно, тільки ледачий... Майстерно розказана письменником Деніелом Кізом, історія цієї реальної людини свого часу вразила багатьох читачів до глибини душі! Важко було уявити, що можна співчувати гвалтівнику, але факт залишається фактом - ця людина пережила жорстоке знущання, стала найвідомішим злочинцем в США і страждала розщепленням особистості. Всього у Біллі було 24 альтер-его. В "Війнах Міллігана" описаний період життя Біллі, коли його після цілком вдалого лікування, але за порушення режиму, відправили в більш сувору клініку, ніж та, де він лікувався. І ці описи наскрізь просякнуті протистояннями системи і людини, яке більшість, м'яко кажучи, не любить і боїться.







      “Дитя людське” – вибрані твори видатного польського письменника, лікаря і педагога Януша Корчака (1878-1942), які вперше публікуються українською мовою. З різних за жанрами текстів (трактат, драма, щоденник тощо), зібраних під назвою, наданою укладачем, унаочнюється корчакова філософія дитиноцентризму, розроблена у жорстокому двадцятому сторіччі. Життя і творчість Януша Корчака – неперевершені скарби світового гуманізму. Для широкого загалу читачів.






     Уже майже двісті років містичні оповідання Едгара По захоплюють читачів по всьому світу і змушують їх завмирати, перегортаючи сторінки книжки. До цього видання увійшли дванадцять найвідоміших оповідань американського письменника.






      Доріан Грей, чарівної краси юнак, бажаючи лишатися вічно молодим і не загубити своєї вроди, платить дуже високу ціну. Він продає свою душу. Портрет, написаний талановитим художником, бере на себе всі вади і гріхи свого власника. Твір примушує замислитися як над життям взагалі, так і над життям окремої людини, у романі багато філософських висновків та афоризмів.



      Оповідання Ф. Скотта Фіцджеральда (1896—1940), що увійшли до збірки, сповнені пригод і романтики. Вони розгортають цілісну картину життя амери­канського суспільства епохи джазу, яке упивалося процвітанням, тринькало гроші та плекало амбітні надії. Герої письменника черпають із рогу достатку і шукають пригод, а героїні у своїх витівках не поступаються чоловікам сміливістю й рішучістю. Пропоновані твори демонструють уміння автора глибоко проникнути у психологію сучасників і пере­дати найтонші відтінки їхнього настрою та гостроту відчуттів. А гумор, м’яка іронія і ліризм, які пронизують кожне оповідання, дарують нам незабутню насолоду та зачаровують.
     


       "Магеллан" - книга, що описує епоху Великих географічних відкриттів, - належить до числа кращих творів австрійського письменника Стефана Цвейга (1881-1942). Її дія розгортається в той час, коли Португалія стає морською державою і висуває на світову арену видатних людей. У центрі оповіді - доля Магеллана, людини величезної волі, відваги і мужності, яка здійснила неймовірне за складністю плавання - першу успішну навколосвітню експедицію. Також до видання входить повість про Амеріґо Веспуччі, великого мандрівника, чиїм ім'ям названо цілий материк, якого він не відкривав.



Немає коментарів:

Дописати коментар