"ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ"

Рубрики

пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

                                     «Класик американської пригодницької прози»

15 вересня виповнюється 235 років від дня народження Джеймса Фенімора Купера – американського романіста, класика пригодницької літератури. Стати письменником йому допоміг забавний випадок: одного разу, читаючи вголос власній дружині якійсь роман, він сказав, що міг би написати краще.
Щоби не виглядати в очах коханої хвальком, Фенімор Купер виконав обіцянку і написав свою першу книгу буквально за кілька тижнів. Потім була ціла серія романів (33 романи), які розповідають про американське життя. Ці твори принесли письменнику справжній успіх: критики називали Фенімора Купера американським Вальтером Скоттом. Його знаменита серія «індіанських романів», названих «Повістями про Шкіряну Панчоху», про пригоди американського мисливця слідопита Нетті Бампо та захоплюючі романи про морські авантюри знаходять безліч шанувальників по всьому світі.
До цієї дати в нашій бібліотеці експонується книжкова виставка – портрет «Класик американської пригодницької прози», на якій представлені найпопулярніші твори письменника. Його книги, сповнені подвигами, і зараз продовжують навчати честі, мужності та вірності. Запрошуємо до ознайомлення.




вівторок, 10 вересня 2024 р.

«Символ нескореності людського духу»

11 вересня  виповнюється 160 років від дня народження Павла Арсеновича Грабовського – українського поета, публіциста і критика, перекладача світової поезії із багатьох мов. Прожив він лише 38 років, 20 з яких провів у неволі – тюрмах, таборах і засланнях. Відірваний від рідного краю, фізично виснажений, доведений до відчаю, він зумів зберегти віру у праве діло борця за кращу долю України. Поет став символом нескореності людського духу, взірцем відданості ідеалам справедливості та свободи. Свої ранні вірші поет почав писати в рідному селі. В ті ж роки він написав і вірш «Швачка». Павло Грабовський достатньо знав життя цих трудівників, щоб реально змалювати картину важкої, підневільної праці, адже його рідна сестра теж була швачкою.   Доля  відміряла йому короткі роки життя, які він присвятив вірному служінню своєму народу. Та його полум’яне слово, жагуче бажання бачити свою країну вільною та щасливою, залишаються актуальними і дотепер. 

      До цієї дати в нашій бібліотеці представлено книжкову виставку «Символ нескореності людського духу». Запрошуємо до ознайомлення.




понеділок, 9 вересня 2024 р.

                                           «Перший поет кінематографу»

«Я митець. Я хочу прославити свою Батьківщину і свій народ у мистецтві. Цій справі я прагну віддати всі свої творчі сили і свій час. Це є змістом і сенсом мого життя».
О. Довженко
10 вересня виповнюється 130 років від дня народження Олександра Петровича Довженко, відомого українського кінорежисера, актора, письменника, кінодраматурга та художника, видатної постаті світового кінематографа.
Олександр Довженко став взірцем для майбутніх кінорежисерів України та світу. Його фільми відомі своєю поетичністю, епічністю та глибоким зв'язком з українською землею та культурою. Серед найкращих фільми «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929), "Земля" (1930) та інші стали безсмертними шедеврами, а такі твори, як “Зачарована Десна”, “Ніч перед боєм”, “Щоденник” і досі вивчають у школах. А новаторські методи монтажу і роботи з кадром (кадр-скетч, кадр-плакат і т.д.) справили величезний вплив на весь світовий кінематограф.
Олександр Довженко був відомим письменником. Він написав кілька романів, віршів та оповідань, які відображають його талант та глибоке розуміння українського духу.
До цієї важливої дати в нашій бібліотеці представлено книжкову виставку «Перший поет кінематографу», на якій можна знайти художню та кінематографічну спадщину Олександра Петровича Довженка. Його творчість залишається важливим джерелом вивчення української культури та історії, а його вплив на світове кіно та літературу не може бути переоцінений. Запрошуємо до ознайомлення.


четвер, 5 вересня 2024 р.

                                                                Книги з історії України

Національний тиждень читання нонфікшн – літератури триває. Цьогоріч темою для першого Національного тижня читання нонфікшн обрано слова українського мовознавця Юрія Шевельова "З історії незакінченої війни".
Сьогодні до вашої уваги пропонуємо книги з історії України, які ви можете знайти та ознайомитися в нашій бібліотеці.











                                                            Книги улюблених науковців

   2 вересня розпочався перший Національний тиждень читання нонфікшн – літератури.

     Темою для першого Національного тижня читання нонфікшн обрали слова українського мовознавця Юрія Шевельова "З історії незакінченої війни".

     Нонфікшн - це література, яка базується на реальних подіях, фактах і дослідженнях, допомагає розширити кругозір, отримати нові знання та навички, а також зрозуміти складні явища і процеси, що відбуваються у світі. Іншими словами, нонфікшн - це література, яка інформує, навчає і надихає. У сучасному світі, де потік інформації невпинно зростає, такі книги займають особливе місце. За читанням таких книг ви цікаво проведете час та обов'язково відкриєте для себе щось новеньке.

     Пропонуємо до вашої уваги книги улюблених науковців, які можна знайти та ознайомитися в нашій бібліотеці.



 






                                                              "Війна за Незалежність"

Національний тиждень читання нонфіку продовжується і він триватиме аж до 8 вересня. Вибір часу не випадковий, адже тиждень збігається з початком навчального року. Дізнаватися нове, ділитися новими знаннями з іншими, занурюватися в світ науки, історії, літератури чи мистецтва можна завдяки нонфікш-літературі. Гасло тижня нонфіку — «З історії незакінченої війни». Це слова Юрія Шевельова, видатного мовознавця, літературного критика, автора блискучих мемуарів про українське ХХ століття.
Сьогодні пропонуємо до вашої уваги постійнодіючу книжкову виставку «Війна за Незалежність», яка присвячена російсько - українській війні.



середа, 4 вересня 2024 р.

                                              Найновіші нонфік – книги в нашій бібліотеці

Шановні читачі!
Наша бібліотека долучилася до Тижня читання, який цього разу присвячений літературі нонфікшн. Акція проходить з 2 по 8 вересня, тому що в цей період ми відзначаємо День знань, а весь тиждень збігається з першим тижнем навчання. Знати більше, дізнаватися нове, ділитися новими знаннями з іншими, перевідкривати своє, занурюватися в світ науки, історії, літератури чи мистецтва можна завдяки нонфікш-літературі.
Тиждень читання нонфіку в Україні відбудеться вперше, тому що цьогоріч ми вирішили розділити вже традиційну акцію на тематичні тижні. Першим таким тижнем був Національний тиждень читання поезії, другий – Національний тиждень читання нонфіку.
Гасло тижня нонфіку — «З історії незакінченої війни». Це слова Юрія Шевельова, видатного мовознавця, літературного критика, автора блискучих мемуарів про українське ХХ століття. Ми обрали саме її задля того, щоб сфокусуватися цього тижня на книгах саме історичної тематики, ба більше — на нових науково –популярних виданнях, що з’явилися на полицях нашої книгозбірні, попри війну, що триває, що не закінчилась. Разом із фокусом на історії, під час тижня нонфіку ми спробуємо охопити різні теми й напрямки нонфікшн літератури.
Знайомимо вас з новими нонфік- книгами, які нещодавно надійшли до нашої бібліотеки.









вівторок, 3 вересня 2024 р.

            Книги, які допоможуть змінити погляди на життя

Шановні читачі!

       Наша бібліотека долучилася   до Тижня читання, який цього разу присвячений літературі нонфікшн. Акція проходить з 2 по 8 вересня, тому що в цей період ми відзначаємо День знань, а весь тиждень збігається з першим тижнем навчання. Знати більше, дізнаватися нове, ділитися новими знаннями з іншими, перевідкривати своє, занурюватися в світ науки, історії, літератури чи мистецтва можна завдяки нонфікш-літературі.

   Тиждень читання нонфіку в Україні відбудеться вперше, тому що цьогоріч ми вирішили розділити вже традиційну акцію на тематичні тижні. Першим таким тижнем був Національний тиждень читання поезії, другий – Національний тиждень читання нонфіку. 

   Гасло тижня нонфіку — «З історії незакінченої війни». Це слова Юрія Шевельова, видатного мовознавця, літературного критика, автора блискучих мемуарів про українське ХХ століття. Ми обрали саме її задля того, щоб сфокусуватися цього тижня на книгах саме історичної тематики, ба більше — на нових  науково –популярних виданнях, що з’явилися на полицях нашої  книгозбірні, попри війну, що триває, що не закінчилась. Разом із фокусом на історії, під час тижня нонфіку ми спробуємо охопити різні теми й напрямки нонфікшн літератури. 

  Знайомимо вас з книгами, які допоможуть змінити погляди на життя.










 

 

                                  Книги, які допоможуть пізнати людину 

Шановні читачі! 

         Наша бібліотека долучилася   до Тижня читання, який цього разу присвячений літературі нонфікшн. Акція проходить з 2 по 8 вересня, тому що в цей період ми відзначаємо День знань, а весь тиждень збігається з першим тижнем навчання. Знати більше, дізнаватися нове, ділитися новими знаннями з іншими, перевідкривати своє, занурюватися в світ науки, історії, літератури чи мистецтва можна завдяки нонфікш-літературі.

    Тиждень читання нонфіку в Україні відбудеться вперше, тому що цьогоріч ми вирішили розділити вже традиційну акцію на тематичні тижні. Першим таким тижнем був Національний тиждень читання поезії, другий – Національний тиждень читання нонфіку. 

    Гасло тижня нонфіку — «З історії незакінченої війни». Це слова Юрія Шевельова, видатного мовознавця, літературного критика, автора блискучих мемуарів про українське ХХ століття. Ми обрали саме її задля того, щоб сфокусуватися цього тижня на книгах саме історичної тематики, ба більше — на нових  науково –популярних виданнях, що з’явилися на полицях нашої  книгозбірні, попри війну, що триває, що не закінчилась. Разом із фокусом на історії, під час тижня нонфіку ми спробуємо охопити різні теми й напрямки нонфікшн літератури. 

Знайомимо вас з книгами, які допоможуть пізнати людину.