"ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ"

Рубрики

понеділок, 9 вересня 2024 р.

                                           «Перший поет кінематографу»

«Я митець. Я хочу прославити свою Батьківщину і свій народ у мистецтві. Цій справі я прагну віддати всі свої творчі сили і свій час. Це є змістом і сенсом мого життя».
О. Довженко
10 вересня виповнюється 130 років від дня народження Олександра Петровича Довженко, відомого українського кінорежисера, актора, письменника, кінодраматурга та художника, видатної постаті світового кінематографа.
Олександр Довженко став взірцем для майбутніх кінорежисерів України та світу. Його фільми відомі своєю поетичністю, епічністю та глибоким зв'язком з українською землею та культурою. Серед найкращих фільми «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929), "Земля" (1930) та інші стали безсмертними шедеврами, а такі твори, як “Зачарована Десна”, “Ніч перед боєм”, “Щоденник” і досі вивчають у школах. А новаторські методи монтажу і роботи з кадром (кадр-скетч, кадр-плакат і т.д.) справили величезний вплив на весь світовий кінематограф.
Олександр Довженко був відомим письменником. Він написав кілька романів, віршів та оповідань, які відображають його талант та глибоке розуміння українського духу.
До цієї важливої дати в нашій бібліотеці представлено книжкову виставку «Перший поет кінематографу», на якій можна знайти художню та кінематографічну спадщину Олександра Петровича Довженка. Його творчість залишається важливим джерелом вивчення української культури та історії, а його вплив на світове кіно та літературу не може бути переоцінений. Запрошуємо до ознайомлення.


Немає коментарів:

Дописати коментар