"ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ"

Рубрики

четвер, 29 серпня 2024 р.

                                 «Іловайськ - трагічна сторінка в історії України»

    Щороку 29 серпня  ми вшановуємо пам'ять воїнів, які віддали життя за Батьківщину. Саме 29 серпня 2014 року під час виходу сил АТО з оточення під Іловайськом російське керівництво порушило домовленості і ворожі збройні сили впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових. Українська армія понесла найбільші втрати, сотні загиблих, зниклих безвісти та взятих в полон. Смертельний для наших захисників “зелений коридор” пролягав через поля із соняшниками. Саме під ними сотні українців поклали в боротьбі з ворогом свої життя на вівтар свободи, гинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Тож символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха.

   В знак вшанування героїв-патріотів України та героїв-земляків в бібліотеці представлена книжкова  виставка - вшанування «Іловайськ - трагічна сторінка в історії України». Вшанування пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України є надзвичайно важливим днем для майбутнього нашої країни. Зараз боротьба проти російського агресора згуртувала українську націю,бо на захист незалежності держави стали жителі всіх, без винятку, регіонів нашої країни. За свободу ми платимо надзвичайно високу ціну. Тому пам’ять про борців і їхню звитягу є найвищою цінністю для національної ідентичності. Маємо зробити все, щоб зберегти та зміцнити пам’ять про полеглих Героїв на багато поколінь вперед.

Вічна і світла пам’ять загиблим Захисникам і Захисницям України!




 

четвер, 22 серпня 2024 р.

                                             «Яскравий лідер нової української літератури»

23 серпня виповнюється 50 років сучасному, видатному українському письменнику прозаїку, перекладачу, громадському  діячу Сергію Вікторовичу Жадану. Автор відомий читачам своїми романами «Депеш мод», Ворошиловград», «Інтернат». Твори митця високо оцінені літературною спільнотою: отримали національні та міжнародні нагороди, перекладені багатьма мовами. Особливу похвалу отримав його роман «Ворошиловград», який було названо маніфестом цілого покоління. У 2016 році Сергій Жадан був нагороджений престижною літературною премією Президента України «Українська книжка року» за збірку «Месопотамія». Письменник належить до когорти українських авторів, яких найчастіше перекладають за кордоном – його твори можна почитати тридцятьма мовами. 

Сергій Жадан наразі живе і працює в Харкові. Він  один з найуспішніших культурних діячів сучасної України, активно долучається до організації фестивалів та інших культурних подій, є учасником мультимедійних мистецьких процесів.  Письменник збирає повні зали на літературні читання, за мотивами його книжок знімають фільми та ставлять вистави, його музичні проекти «Жадан і Собаки» та «Лінія Маннергейма» дають концерти по всій Україні. 

До цієї важливої дати в нашій бібліотеці оформлено книжкову виставку –присвяту «Яскравий лідер нової української літератури» на якій  представлені прозові та поетичні твори письменника. Запрошуємо до ознайомлення.



четвер, 15 серпня 2024 р.

                                           Віртуальний фестиваль читацьких історій

« Я.Книга. Бібліотека»

 « Тесс Ґеррітсен — одна із сучасних та  популярних американських письменниць, авторка бестселерів у жанрі медичного трилера. Кожне слово та зміст змушує мене читати більше, щоб дізнатися ту саму суть, на яку закликає автор.

    На мене справила  велике враження одна з її книг «Двійник», це медичний трилер з частинками детективу, яка не залишить байдужими жодних пристрасних любителів жанру.

    Сюжет «Двійника» занурює  у таємне вбивство того самого двійника головної героїні Мори Айлз, яка славиться своєю талановитістю патологоанатома. Разом з детективом бостонського відділу вбивств Джейн Ріццолі та іншими членами відділу, вона вирушає розгадувати вбивцю та його кожен крок до з’ясування хто він є. Одним із сильних аспектів є розробка персонажів. Вони зображені багатогранно, з власними внутрішніми та зовнішніми проблемами. Це додає сюжету реалізму і робить його ще більш захоплюючим. Поглинаючись у світ трилерів в поєднанні з медициною, ви ніколи не будете у безтурботній атмосфері. Так як письменниця демонструє свою майстерність у створенні напруженого середовища динамічного сюжету. Ти, як читач, викликаний долати труднощі у вирішенні головоломок, і  разом з героїнею відкривати нові сліди та заплутані зв'язки. Це  дуже захоплива історія, яку не можна пропустити. Якщо ви шукаєте книгу, яка триматиме вас на межі німого захвату, це точно те, що вам потрібно»

                                                                                                                                               

                                                                                                     К. Бережна                            

                                                                           учениця 9 класу


понеділок, 12 серпня 2024 р.

                             Віртуальний фестиваль читацьких історій

« Я.Книга. Бібліотека»

 «Мені подобаються книги Мирослава Дочинця, перечитала  всі, що є в нашій бібліотеці. Автор описує історії життя людей і кожна унікальна в нашому світі, кожен герой творів має свій життєвий досвід, наповнений духовністю, любов’ю до своєї родини, села, де ти живеш, повчальними моментами. Ці книги необхідні для осмислення нашого життя, щоб бути добрішими, уважнішими та сміливішими»

                                                                                                                    Л.В.Швець



                                         «Я. Книга. Бібліотека»

«Приводячи війну у свій дім, ти ризикуєш втратити дуже багато»

                                                                                            С. Жадан

   З 1 березня по 30 жовтня цього року проходить обласний віртуальний фестиваль читацьких історій . І сьогодні своїм читацьким досвідом ділиться постійна читачка нашої бібліотеки  Олена Федорівна:

   «Хочу порадити  почитати  глибокий та захопливий роман  Сергія Жадана «Інтернат», який відображає події  2015 року в Луганській області, коли місто Дебальцеве залишають війська ЗСУ, виходячи з оточення.

     Головний герой роману 35 –річний  вчитель Паша – людина, яка з усіх сил намагається не висовуватися і вдавати, що життя продовжується, як завжди, навіть коли жах війни охоплює його місто. Він вирушає в подорож, щоб забрати свого племінника з інтернату на окупованій території. Потрапляючи в зону бойових дій, перетинаючи мінливі кордони та укладаючи непрості союзи, Паша усвідомлює, кому він насправді відданий, у дедалі відчайдушнішій боротьбі за те, щоб врятувати свого племінника Сашка і повернути його додому.

    В романі цікаво описані ситуації, в які вони потрапляють: зустрічі з різними людьми, наляканими, настороженими і безпорадними та невпевненими в собі, а ще  страшними голодними собаками…

    Перед головним героєм  ціле справжнє  життя  в інтернаті, де нічого не приховаєш, все назовні. Сюжет роману тримає нас в напрузі і не залишає байдужими. Книга дуже сильна і вартує вашої уваги».

четвер, 8 серпня 2024 р.

                                                                 Шановні читачі!!!

     Пропонуємо вам книжкову новинку  «Дружина мандрівника у часі» — це зворушлива історія кохання американської авторки Одрі Ніффенеґґер, яку було екранізовано. Це романтична  історія про життя й стосунки Клер та Генрі, які зустрілися, коли їй було шість, а йому тридцять шість років. Вони одружилися, коли їй було двадцять три, а йому тридцять один. Як це можливо? Генрі - мимовільний мандрівник у часі. Через рідкісну генетичну аномалію він раптово зникає з одного моменту і з'являється в іншому, часто опиняючись у вирі подій свого минулого або майбутнього.

    Для Клер це життя сповнене постійного очікування і непевності, але її кохання до Генрі витримує випробування часом. Разом вони намагаються побудувати спільне майбутнє, зіштовхуючись із труднощами, які важко уявити іншим людям. «Дружина мандрівника в часі» - це  захоплююча історія про кохання, яке перевершує всі межі, змушує замислитися над важливими речами та тримає в напрузі, змушуючи затамувати подих при черговому повороті сюжету.

Цю книгу ви можете знайти та ознайомитись в нашій бібліотеці.


середа, 7 серпня 2024 р.

                                                        Шановні читачі!!!

Пропонуємо вашій увазі новий гостросюжетний бестселер сучасного українського письменника Андрія Новіка «Аномалія». Це напружений трилер-детектив, сповнений неочікуваних сюжетних поворотів, яким він пронизаний до останньої сторінки.
Історія починається у Гамбурзі, науковця Александера Бунге знаходять мертвим у власному кабінеті: починається серйозне розслідування, адже Бунге був одним із учасників наукових експериментів з виявлення гравітаційної аномалії в кристалах.
А тим часом українці Остап, Віталій, Ян та Марта опиняються в Марокко на відпустці. Там із ними під час екскурсії стається страшна аварія, спричинена тим, що водії немов втратили зв’язок із реальністю…
Остап розуміє, що відбувається щось не те. З часом він зустрічає дівчину Аміру, яка вижила після того ДТП, але розуміє, що вона щось приховує. На Аміру вже розпочалося полювання: вона є ключем до всіх тих катастроф, що нещодавно відбулися... Історія тримає у напрузі до останньої сторінки!Запрошуємо до нашої бібліотеки для знайомства з цією цікавою книгою.

Шановні читачі!!

   Пропонуємо вашій увазі книжкову новинку відомого фахівця із виживання в дикій природі, колишнього військового, а нині самозайнятого єгеря й інструктора з виживання Дейва Кентербері «Бушкрафт. Найважливіші навички для виживання в дикій природі»

    Ця книжка буквально може врятувати життя й насамперед буде корисною мандрівникам, любителям пригод і військовим. Під однією палітуркою автор зібрав поради й інструменти, що допомогли йому вціліти у глушині. Як вибрати і спакувати рюкзак, орієнтуватися на місцевості, розтаборовуватись, розпалювати багаття, добувати харч, найкраще зберігати ресурси? Про все це розповідає автор. Усередині ви також знайдете детальну інформацію про таке: 5 найважливіших речей для виживання, виготовлення потрібних інструментів і витратних матеріалів, збір і приготування їжі, захист від стихії. Це концентрований досвід, що допоможе перезарядитися на природі, а також згодиться в непередбачуваних ситуаціях і убереже від пасток – не тільки серед глушини, а й міських джунглях.

    Книга призначена для якнайширшого кола читачів, особливо для тих, хто любить мандрувати. Цю книгу ви можете знайти та ознайомитись в нашій бібліотеці.




вівторок, 6 серпня 2024 р.

     7 серпня минає 205 років від дня народження Пантелеймона Олександровича Куліша – одного з найвидатніших діячів української літератури, науки та культури, уродженця щедрої на таланти Сумщини. Могутній майстер української мови і творець українського правопису, благородний поет, перекладач.

Наділений великим талантом, але ще більшою амбіцією, П.Куліш протягом свого життя проходив найрізноманітніші зміни. Виступав у найрізноманітніших ролях і полишив по собі багату літературну спадщину.
До цього дня в нашій бібліотеці оформлено книжкову виставку "Пантелеймон Куліш: особистість, письменник, мислитель" на якій представлено книги про життя і творчість Пантелеймона Куліша, художні твори. Запрошуємо до бібліотеки для ознайомлення.


                                                                Шановні читачі!!!

     Пропонуємо вашій увазі нову книгу відомого українського письменника Сергія Жадана «30 віршів про любов і залізницю». Це захоплююча збірка, яка поєднує в собі ніжність кохання та магію залізниці. З дитинства залізниця викликає у нас не тільки асоціації з транспортом, а й почуття загадковості, незвіданого, що спонукає до подорожей, зустрічей і розлук. Його рейки повністю вплітають історію країни, а візерунки на станціях стають свідками любові і роздумів. Сторінки книги Сергія Жадана відкривають читачеві поезію, написану з душею та емоціями, пронизану тихим стукотом коліс та свистком поїзда. 

     У цих віршах розповідається про привокзальні площі, де сплять люди, що мріють про далекі краї, і про військових, які вирушають у військові походи. Відтворюючи образ залізничного світу, поет розповідає про засніжені пейзажі, сонні долини і дзвінкі свистки, що розсіюють сни. «30 віршів про кохання та залізницю» – це окрема історія кохання, реальна та щира, а також подорож у внутрішній світ автора, який вплітає у свої рядки неповторну магію залізної дороги  та переживань кохання. Ця збірка залишить читача під враженням і стане справжнім літературним відкриттям, здатним торкнутися його серця. Запрошуємо до нашої бібліотеки для ознайомлення.






                                                      Книжкові новинки!!!

      Шановні читачі!!! Пропонуємо вашій увазі нову, цікаву книгу Елісон Вейр

 « Єлизавета Йоркська . Остання Біла троянда». Це неперевершений роман, заснований на реальних подіях. Авторка проливає світло на драматичне життя Єлизавети Йоркської - матері Генріха VIII, останньої представниці Білих троянд та першої королеви династії Тюдорів. Це захоплююча подорож у серце драматичного життя однієї з найвідоміших жінок епохи Тюдорів. Авторка прокладає шлях через заплутану історію політичних інтриг, кохання та відчаю, розкриваючи перед читачем не тільки життєвий шлях Єлизавети Йоркської, але й портрет епохи.
Крім того, книга розкриває глибокі особисті переживання та емоційний світ Єлизавети Йоркської. Елісон Вейр вдається відобразити внутрішній світ королеви, її відчуття, сумніви та мрії, роблячи її персонажем, якому читач може легко співчувати та співпереживати.

   Книга також варта уваги за своєю стилістикою та літературною майстерністю. Авторка використовує мову, яка легко читається, не забиваючи читача деталями подій, але водночас збагачує розумінням того періоду. Запрошуємо до нашої бібліотеки для ознайомлення.


Книжкові новинки!!!

      Пропонуємо вашій увазі нову незвичайну, цікаву книгу видатних українських письменників Братів Капранових «Кобзар 2000», який  вже увійшов до Золотого фонду української книжки, адже він відкрив епоху нової національної літератури - вільної, цікавої, легкої і водночас глибоко традиційної.
Цей роман у новелах побудовано на українській містичній реальності, тут діють вовкулаки, мольфари, менеджери та медсестри, ворожки вчаться в університеті, а відьми працюють з іноземними туристами. Кохання та суперництво, успіх та щастя - вічні інтриги керують героями, не залишаючи байдужими нікого. Усі історії поділено на дві половини - SOFT рекомендований для жінок, HARD - для чоловіків. Хоча ви, можливо, й почнете читати з протилежної сторони.
Легендарна книжка Братів Капранових у подарунковому виданні для вибагливих читачів.
Запрошуємо до нашої бібліотеки для ознайомлення.